Пропускане към основното съдържание

Основни разлики между видовете пенополистироли за изолация

Видовете пенополистироли за изолация са няколко и всеки вид си има основни характеристики, ефикасност на изолацията и препоръки за монтаж. Както повечето от нас знаят освен пенополистироли за изолация се използват и каменната вата, както и стъклофибърната. Те обаче са по-скъпата опция и за момента най-удачната изолационна техника си остава с пенополистироли. 
Видове пенополистироли и основните им качества
Полистирол – тази пластмаса се добива от нефт и от нея се прави изключително стабилна пяна. Тази пяна има съдържание на въздух над 95% и се нарича пенополистирол. Тя се формува с помощта на гореща пара, след което се оформя на големи блокове. Те се нарязват на листове с различни размери. Като изолационен материал, този има много ниска проводимост на топлина, малко тегло и изключително голяма устойчивост на натиск, поради което е и дълготраен. 
EPS, XPS пенополистироли - видовете пенополистироли за изолация, като тези два са много използвани. EPS или стиропор е формуван. Той най-масово се използват за изолацията на външни фасади. При формуването на пяната се образуват много и еднакви малки сфери. Така подредени една до друга те позволяват донякъде през тях да преминават газове. Това от своя страна позволява на изолираната фасада да диша, поради което е и предпоставка за голямото му използване в практиката.  От друга страна, обаче материала поема вода и за специфични фасади не е удачен! Когато избирате подобен продукт за изолация на фасадата е добре той да бъде с плътност най-малко от 18кг. на квадратен метър.
XPS е вторичен продукт на полиестерен. Той се втвърдява при обработката си и образува хомогенна пяна, която не пропуска вода и газове. Плътността на продукта достига до 100 кг. на квадратен метър и може да се прилага, като конструктивен елемент освен за фасадна изолация по носещи еркери, по силно мокрещи се стени и други. Продукта ни е познат по скоро, като Фибран за целите на изолацията, защото носи името на компанията произвеждаща го. 
Неопорен – този материал носи името на марката NEOPOR и е формуван пенополистирол.  Допълнително обаче са добавени в него частици графит, които придават и характерния му цвят. Той е най-ефективния за фасадна изолация материал, от видовете пенополистироли за изолация, защото има много ниска топлопроводимост. 
Сега, след като се запознахте с видовете пенополистироли за изолация, ще знаете кой да изберете за изолацията на фасадата си. Така ефективно ще пестите топлина в жилището си! Изберете ремонт на сега.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Как се слага гипсокартон?

гипсокартон Вероятно сте се наслушали на това, колко е лесно да се сложи гипсокартон. С достатъчно информация по темата, вие наистина ще се убедите, че този практичен материал е благодат за строителството. Монтирането на листовете гипсокартон или гипсофазер се прави по един и същ начин за тавани и стени, които са вече изградени, масивни. Първата стъпка е да бъдат монтирани металните профили, които се закрепят с дюбели. Тези профили се подравняват и разполагат на равно разстояние един от друг, обичайно между 50 и 60 сантиметра. Важно е да се провери стената с нивелир преди монтирането на профилите, а след тяхното поставяне да се направят повторни замервания. Идеята тук е, че стените често са криви и неравни, но това се коригира безпроблемно след слагане на гипсокартон. Листовете от гипсокартон или фазер се разделят на две равни части и се монтират с дюбели за вече фиксираните профили на стените/таваните. Следва покриването на отвори и процепи с подходяща мрежеста лента,

Как се шпаклова гипсокартон?

Как се шпаклова гипсокартон? Без значение е дали сте решили да се пробвате сами в тази дейност или искате да сте наясно с работата на вашите майстори. Запознаването с шпакловката на гипсокартон, може да бъде от полза за по-широките общи познания или отработването на техника чрез която сами да си правите качествени ремонти. Нека започнем с това, че този строителен материал няма равен при стените с дефекти, там където само чистото шпакловане не би се справило достатъчно ефективно.  При вече монтираните листове гипсокартон, има един много деликатен и важен следващ момент. Това е запълването на всички фуги и процепи, които са се образували при поставянето. Те се шпакловат индивидуално и прецизно, запълнените отвори и процепи се покриват с армираща (мрежеста) лента, която ще предпази шпакловка та от пропукване след изсъхването.  Най-често се използва два различни вида мрежа за покриване на фугите по отделните плоскости и тези, които са при съединяването на листовете гипсокарт

Фигури от гипсокартон за неповторим интериор

Снимка: Pinterest.com Направата на фигури от гипсокартон е нещо, което граничи с изкуство. При този тип оформление в помещенията, нещата далеч надхвърлят поставянето на окачени тавани и изработката на арки. Гипсокартонът е много благодатен материал за работа и позволява да се направят много и различни декоративни елементи, който да украсят таваните, стените или сами да бъдат оригинална фигурална преграда. Здравината и сравнително лесната техника на монтаж, придават допълнителна надеждност на този тип интериорни решения. В зависимост от сложността на това, което искате да се постигне, има различни възможности за оформяне и обработка на отделните листове. При изграждането на ниши и рафтове, които стоят естествено като неделима част от масивните стени, достатъчно е оразмеряване и изрязване на необходимите елементи под прав ъгъл. За да получите ефект на дъги, вълни и желаните извивки при гипсокартона, могат да се приложат съответно сух или мокър метод на огъване на листовете. То в д